Rondreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika

Van Zuid-Afrika kun je gerust zeggen dat het hèt Afrikaanse land is waar in de afgelopen 25 jaar het meest is veranderd in zowel cultureel, economisch als politiek opzicht. Nog in de jaren zeventig van de vorige eeuw verdedigde de Zuid-Afrikaanse regering haar apartheidspolitiek met de woorden : vooruitgang door gescheiden ontwikkeling

Meer informatie rondreizen Zuid Afrika

Na de val van de blanke machthebbers en de vrijlating van Nelson Mandela uit zijn 27-jarige gevangenschap op het Robbeneiland, sloeg de vlam pas goed in de pan. Anno nu worden overgebleven blanke boeren van hun land gejaagd onder zware bedreigingen van de hoofdzakelijk Bantoe bevolking. Het eind is nog niet in zicht. Op rondreis door Zuid-Afrika kom je overal afstammelingen tegen van Europeanen die zich in de 18de en 19de eeuw daar gevestigd hebben die allen Afrikaans spreken, een taal die erg op het Nederlands lijkt.

Advertenties van onze partners

Maar de officiële voertaal is het Engels en hun munteenheid is de Rand. In het buitenland is Zuid-Afrika vooral bekend als mogendheid die als eerste natuurreservaten ging inrichten om de massale slachting onder de wilde dieren een halt toe te roepen. Met name Paul Kruger oogstte roem daarmee en op safari gaan in Zuid Afrika is een populaire vorm van op vakantie gaan, nu met name bij Chinezen en Japanners. Grote bekendheid geniet het land ook door zijn diamantmijnen. Twee eeuwen lang produceerde Zuid-Afrika het overgrote deel van de wereld diamantbehoefte met als monopolist en prijsbewaker het grote de Beers van de familie Oppenheimer. Die macht is tanende nu andere diamantlanden hun vondsten zelf op de markt brengen en zo de kapitaalstroom in eigen land houden.

Bezienswaardigheden rondreis Zuid Afrika

Zuid Afrika heeft als enige land ter wereld drie hoofdsteden. Pretoria waar de bestuurlijke macht is ondergebracht, Kaapstad waar de wetgevende macht is gehuisvest en Bloemfontein waar de rechterlijke macht zetelt. Al deze steden zijn zichtbaar op Europese architecturale leest geschoeid. Pleinen, parken, beeldhouwwerken, kerken, patriciërshuizen, hotels, musea en overheidsgebouwen, ze hebben allemaal de grandeur van weleer, een lust voor het historische oog. In de musea van met name Pretoria, de vroegere hoofdstad van het land, wordt vooral Zuid-Afrikaanse kunst tentoongesteld. Het Pretoriaanse Kunstmuseum in het Arcadiapark is daar speciaal voor beschikbaar. Een bezoek aan Kimberley is zeker de moeite waard voor hen die van diamant houden en voor mineralogen in het algemeen. In 1866 vond Erasmus Jacobs bij de Oranjerivier een wit diffuus steentje. Nader onderzoek wees uit dat het om een ruwe diamant ging van 21,25 karaat. Er werd nog een 83,50 karaat steen gevonden en een nieuwe industrie was geboren. Vanuit alle uithoeken stroomden mijnwerkers toe om hun geluk te zoeken in ‘die Groot Gat’, weinigen vonden het.

Mensen op safari in Zuid-Afrika komen daar om ‘de Grote Vijf ‘ op camera vast te leggen. Die aanduiding is ontleend aan de jacht en men bedoelde daar de vijf gevaarlijkste dieren mee om op te jagen: de neushoorn, de buffel, het jachtluipaard, de leeuw en de mastodontische olifant. Met deze groep zoogdieren is duidelijk dat het meest voorkomende biotoop in Zuid-Afrika grasland is. Daar komen de kuddes zebra’s en gnoes grazen en de roofdieren makkelijk op snelheid. De bekende nationale parken zijn Kruger, Augrabies, Karoo, Agulhas en Mpofu, waarbij Agulhas zich onderscheidt van de anderen omdat het, gelegen op de scheiding van de Atlantische en de Indische Oceaan, een Mekka voor botanici is. Het Kaapland, zoals het daar heet, is op de wereld het zesde ( en met gemak het kleinste ) botanische koninkrijk. In heel Zuid-Afrika komen in biodiversiteit plusminus 20.000 planten voor waaronder enige succulenten die water bewaren zoals aloe’s en nabomen in het erg warme en droge Namakwaland. Aan de zuidkust komen in bepaalde seizoenen walvissen en witte haaien voor.

Offerte rondreis Zuid Afrika? Klik hier