Rondreis Noorwegen

Rondreis Noorwegen

Wie Noorwegen zegt, zegt fjordenkust, wouden, zalm en ongeëvenaarde natuur. Het is een koninkrijk ten westen van Zweden en kan ingedeeld worden in vier belangrijke landschappen. Het Ostlandet is het dichtstbevolkte gebied met uitgestrekte bossen en druk bezochte vakantiebestemmingen. In Vestlandet liggen de beroemde fjorden en met sneeuw bedekte bergen.In het midden van het land kom je op je rondreis Troendaleg tegen, een relatief vlak en vruchtbaar gebied.

Meer over rondreizen in Noorwegen

Nordlandet bestaat uit eilanden, fjorden en bergen en er dwars doorheen loopt de poolcirkel. Je bevindt je daar al tussen de Lappen, meer specifiek daar Samen geheten. Het Noorse bergland ontstond 340 miljoen jaar geleden. Tijdens de ijstijden werd het land bedekt onder 2000 meter ijs. De gletsjers slepen diepe kloven in het landschap en zo vormden zich de fjorden die tientallen kilometers landinwaarts kunnen reiken. Het diepst landinwaarts reikt de Sognefjord, maar liefst 204 km van de kust. Aan de westkust, het fjordengebied, heerst een gematigd zeeklimaat met zachte regenachtige winters. Het staat duidelijk onder invloed van de warme golfstroom. In het hoge noorden is het ijzig koud tot wel -40 graden Celcius. Hier heerst een echt toendraklimaat met in de zomer temperaturen tot boven de 20 graden. Ten oosten van de bergketens in het binnenland heerst een landklimaat met hete zomers en strenge winters.

Advertenties van onze partners

Bezienswaardighedenn rondreis Noorwegen

Noorwegen heeft de grootste gebieden met natuurschoon van heel Europa. Het allerbekendst is de door fjorden ingesneden westkust met ontelbaar vele eilanden. Prachtig om te zien zijn de watervallen van hoge steile rotsen daar waar de rivieren in de fjorden uitmonden. Juist rond die uitmondingen zijn steden ontstaan zoals Trondheim, Stavanger, Bergen en Flekkefjord met het schilderachtige Hollenderbyen. Aan de zuidoostkust liggen fraaie steden als Kristiansand, Risor, Oslo (de hoofdstad) met in de directe omgeving het oude mijnwerkersstadje Kongsberg. Hier kan men aanschouwen hoe de delfstoffen werden bovengehaald en hoe de mijnwerkers onder erbarmelijke omstandigheden hun werk moesten doen en hoe pover hun huisvesting was. Verder tref je er drie kletterende watervallen waaromheen indrukwekkende architectuur is ontwikkeld. Bij de Zweedse grens ligt Frederikstad waarvan de geschiedenis teruggaat tot het jaar 1567 toen de stad werd gesticht onder Frederik II kort nadat het iets oostelijker gelegen Sarpsborg door de Zweden was verwoest. De binnenstad geeft de indruk van een groot museum met een indrukwekkend beeld van de 17de eeuwse architectuur.

Een voorbeeld is de Kongsten-vesting uit 1680 die bekend stond onder de naam “Svenskeskremme”, dat Zwedenverschrikker betekent. In het binnenland van Zuid Noorwegen met zijn overdaad aan meren, ligt het imposante berggebied Joyunmeim met toppen tot 2400 meter, in het noordoosten begrensd door Gudbrandsdal met sierlijke boerderijen uit de 16de en 17de eeuw. Echt typerend voor Noorse bergen is de ‘Fjell’ ofwel hoogvlakte waar men kan wintersporten in alle bekende vormen. Een goed voorbeeld is de Dovrefjell, zo hoog gelegen dat men er ook in de zomer kan skiën. Noorwegen telt veel gletsjers waaronder de grootste van Europa, de Jostedalsgletsjer waar je prachtige natuurwandelingen kunt maken. Maar voorzichtigheid is geboden, betreedt nooit een ijskap zonder de daarvoor geschikte uitrusting en ga altijd onder leiding van een gids want een uitglijder en je bent prooi voor archeologen. Ook in Zuid Noorwegen vindt men de meeste zogenaamde ‘stavkirken’, middeleeuwse kerkjes met een zeer typische bouw. Ze zijn uit hout opgetrokken met op elke bouwlaag een of meerdere leistenen daken, uiteindelijk bekroond met meerdere torens. Heel apart om te zien en ze doen wat sprookjesachtig aan. Op je rondreis door Noorwegen is de noordelijkste provincie Finnmark zeer de moeite waard, het land van Lappen, rendieren en de onvolprezen middernachtzon.

Offerte rondreis Noorwegen? Klik hier