Rondreis Marokko

Rondreis Marokko

Marokko ligt aan de Atlantische Oceaan en heeft een kustlijn van maar liefst 2500 kilometer met enorme zandstranden afgewisseld door steile rotswanden. Niet eenvoudig dus om daar een rondreis te maken en al helemaal niet op een kameel. Vier bergketens liggen diagonaal achter elkaar van het noordoosten (Algerije) tot het zuidwesten (Sahara), te weten: het Rifgebergte, de Midden Atlas, de Hoge Atlas en de Anti Atlas.

Vervolg rondreizen Marokko

De Midden Atlas is een bosrijke bergketen waar ook veel weidegronden zijn en de Hoge Atlas is met 400 kilometer de langste bergketen van Marokko. De hoogste top ligt op 4167 meter. Aan de noordkant vindt men het Rifgebergte dat weinig toegankelijk is. Logisch dat juist dié bevolking naar Nederland gekomen is, fluistert men op rondreis door Marokko. Ten noordwesten van de Atlas ligt de vruchtbare kustvlakte met de dichtbevolkte steden (56% van de bevolking woont in de steden). Marrakech is het centrum van dit gebied. Marokko heeft ca. 33 miljoen inwoners, 36% bestaat uit Berbervolken, 20% is Arabier en 40% is gearabiseerd Berber. Meer dan de helft van de bevolking is jonger dan 25 jaar.

Advertenties van onze partners

Bezienswaardigheden voor een rondreis Marokko

Marokko is onder de Turken zijn koninkrijk kwijtgeraakt en tijdens die overheersing is het Arabisch als officiële taal en de Islam als officiële religie geïntroduceerd. Later hebben de Fransen en de Spanjaarden Marokko tot protectoraat verklaard en het land opgesplitst maar door steun van de Marokkanen aan Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog, gaf Frankrijk het bezette gebied weer terug en in 1956 was de onafhankelijkheid voor Marokko een feit. Later heeft ook Spanje de bezette gebieden verlaten. Op rondreis door Marokko is deze geschiedenis gedocumenteerd te volgen in musea in de grote steden, Casablanca, Rabat, Marrakech en Tanger, tevreden als men is de monarchie met bijbehorende privileges te hebben hersteld. Door heel Marokko vind je in de architectuur Moorse invloeden onder andere te zien in Fès, de oudste koningsstad en vroegere hoofdstad, aan de talrijke paleizen en monumenten waaronder de universiteit. Bekend hier zijn de leerlooierijen. De buitenkant van de stad is kobaltblauw en binnen overheerst het groen, de kleur van de Islam. In de Medina, waar geen gemotoriseerd verkeer mag komen, het vervoer gaat er per ezel, is het Marokkaanse handwerk te bewonderen: tapijten, leer, aardewerk, wollen en zijden stoffen, gegraveerde koperen voorwerpen en zilveren en gouden sieraden, wisselen er van eigenaar. Men betaalt elkaar in Dirham.

Marrakech is gebouwd van rode leem en wordt daarom ‘de rode stad’ genoemd. Om de medina staan muren van 9 meter hoog en het hart van de stad is een plein waar elke avond eetstalletjes zijn en waar dansers, waarzeggers, slangenbezweerders en verhalenvertellers hun kunsten vertonen. Rabat, de huidige hoofdstad, is de vierde koningsstad en daar bevindt zich het mausoleum van koning Mohammed de Vijfde, ook voor niet-Moslims toegankelijk. In het noorden van Rabat is een ommuurde vesting gebouwd, de Oudaia Kasba, waar zich de El-Atika moskee bevindt, het oudste monument van de stad. Tanger,ooit Romeins, later Portugees, is een internationale stad waar het Corps Diplomatique is gevestigd en derhalve internationaal georiënteerd met veel westerse invloeden duidelijk te herkennen in het aanbod restaurants en winkels. Dat is ook het geval in Casablanca, in het Arabisch ‘Dar el-Beïda’, ‘het witte huis’ of ‘casa blanca’ in het Spaans. Het is het economisch centrum van Marokko en op rondreis bij toeristen erg in trek om zijn mengelmoes van stedenbouwkundige hoogstandjes. In 1993 werd de bouw van de grote Hassan II-moskee voltooid, de grootste ter wereld op die van Mekka na. De gebedshal is 100 bij 200 meter en biedt plaats aan 25.000 gelovigen. Daar je schoenen terugvinden is op zich al een rondreis.

Offerte rondreis Marokko? Klik hier