Rondreis Indonesië

Rondreis Indonesië

De Gordel van Smaragd wordt Indonesië ook wel genoemd, en terecht. Het land bestaat uit 17.508 eilanden en eilandjes in alle voorkomende tinten groen en is daarmee ’s werelds grootste eilandenstaat. Hoewel de Islam in Indonesië geen staatsreligie is, wonen er wel de meeste moslims dan waar dan ook. Naast Mohammedanen vind je er veel Boeddhisten, Katholieken en Protestanten, Joden en Grieks Orthodoxen en een stroom aan kleinere religies. Lees onderaan verder!

Algemene informatie Indonesie

Indonesië heet op papier een democratie te zijn met een gekozen parlement en een president., maar in de praktijk heeft de burger middels zijn afgevaardigden niet veel te vertellen, de macht is in handen van een elitair militaristische clan. Op de vruchtbare vulkanische gronden van Java is de natte rijstbouw de belangrijkste vorm van landbouw. De rijstvelden zijn aangelegd als zogenaamde sawa’s die een ingenieus irrigatiesysteem vertegenwoordigen. De buitengewesten Sumatra en Kalimantan ontwikkelden het verbouwen van rubber, koffie, palmolie, tabak en peper. In de koloniale tijd werden deze producten massaal naar Europa verscheept, de plaatselijke bevolking berooid het nakijken gevend In 1948 werd de Republiek Indonesia uitgeroepen en werden alle koloniale ’resten’ het land uitgezet. Indonesië is een olieproducerend land en naast het toerisme sterk afhankelijk van de inkomsten uit die delfstof.

Advertenties van onze partners

Bezienswaardigheden rondreis Indonesie

Door de Nederlandse kolonisatie van het eilandenrijk is in de grote steden veel terug te zien van de Europese architectuur. Amsterdamse grachtenpanden werden in steden als Batavia, Soerabaja, Malang en Bandoeng gewoon volgens dezelfde bouwtekeningen neergezet. Het was een toonbeeld van rijkdom aan de bevolking die op geen enkele manier van de geldstromen konden meeprofiteren. Door de keur aan religies vind je op een rondreis door Indonesië veel bijzonder fraaie moskeeën en kolossale Boeddhistische tempels zoals de Borobudur op Midden-Java. In de tempels werd de traditionele Gamalan muziek beoefend die de monniken gebruikten om met hun goden te communiceren. Het voornaamste instrument is de gong. Bali is een belangrijk eiland waar deze gewoonten zijn behouden en waar de klederdracht helemaal op religie in geïnspireerd. Daarnaast is Bali een paradijs aan natuurschoon dat overigens voor heel Indonesië geldt. Bossen zijn de oorspronkelijke begroeiïng en bedekken nog steeds meer dan de helft van het land. In totaal telt het 140 miljoen hectare regenwoud, na Brazilië het grootste ter wereld. De flora en fauna zijn een mengeling van Aziatische en Australische soorten. Op Sumatra de gevreesde met uitsterving bedreigde Sumatraanse tijger, de rinoceros, de mensaap orang-oetan. En de Aziatische olifant.

Op rondreis door Borneo bij bezoek aan het dorp Tanjung Isuy leert u alles over de cultuur van de Dayaks. In het zuid westen in het Tanjung National Park, zijn moerassen, laaglandregenwouden en mangrovebossen langs de kust. Er komen luipaarden, civetkatten en herten voor, vogels, krokodillen en slangen. En natuurlijk, ook hier de orang-oetan en de neusaap. Het eiland Derawan is een klein koraaleiland met groene schildpadden, die u onder water kunt tegenkomen. Er zwemmen ook rifhaaien en blauwe makko’s. Op de Mahakam rivier gaat u aan boord van een rivierboot naar oorden anders niet bereikbaar. Tijdens een tocht van Balikpapan naar Kandangan kunt u een traditionele goudmijn bezoeken. Vergeet niet, waar je ook bent in dit enorme land, je op rondreis te laten verwennen met Indisch eten. Laat het aandragen door een zorgzaam Javaantje nadat je hem in de bereidingswijze en kruidengoochelarij de vrije hand hebt gelaten. Van die vrijheid geniet hij net zo als de eter van de smaak.

Offerte rondreis Indonesië? Klik hier