Rondreis Finland

Rondreis Finland

Suomen Tasavalta of kortweg Suomi is de officiële benaming voor Finland, het meest oostelijke van de Scandinavische landen en grenzend aan Rusland. Ruim 70% van het land is bedekt met bos, 10% bestaat uit water en slechts 8% is in cultuur gebracht. Tijdens je rondreis door Finland moet je dus echt wel op de natuur ingesteld zijn anders kun je beter in de hoofdstad Helsinki domicili kiezen voor de duur van je vakantie. Onderaan meer!

Meer informatie rondreizen in Finland

Finland heeft meer dan 60.000 meren en voor de kust liggen meer dan 20.000 eilanden en 1/3 van het land ligt boven de poolcirkel. Beroerd koud dus. Het landschap van zuid naar noord verandert geleidelijk van het glooiende bijna lieflijke maar ook ruige ongerepte merengebied naar de ontoegankelijke onherbergzame heuvels, bergen en uitgestrekte wouden. Nauwelijks logiesaccommodatie beperkt de reiziger in het bereiken van de uithoeken maar waar je wel kunt komen kijk je je ogen dicht van schoonheid aan flora en fauna. In het uiterste noorden bestaat Finland uit toendra’s en boomloze hooglanden tot in Lapland.

Advertenties van onze partners

Hier leven slechts elanden en pelsjagers (de Samen, de oorspronkelijke bevolkingsgroep van Lapland) die elkaar warm houden. Finland kent twee officiële talen, het Fins en het Zweeds. De Samen in het noorden spreken Samisch of Laps en sommigen schaars Russisch.Het Fins is niet verwant aan de Germaanse of Romaanse talen, maar maakt deel uit van een kleine groep Finoegrische talen, waartoe ook het Ests en het Hongaars behoren. Fins is ook ver verwant aan het Turks. De grammatica is complex (evenals het Russisch) en kenmerkend is dat één lang woord wordt samengesteld om een concept weer te geven daar waar andere talen meerdere woorden zouden gebruiken.

Bezienswaardigheden tijdens een rondreis in Finland

Het zuidelijke deel van Finland heeft het meest te bieden op het gebied van kunst, cultuur en historie. De hoofdstad Helsinki is met de buursteden Espo en Vantaa de grootste stedelijke regio van het land. Alle toeristische vluchten komen aan op vliegveld Vantaa waarvandaan binnenlandse vluchten de reiziger verder brengt. Helsinki is één van de modernste steden van Europa en in cultureel opzicht erg progressief. Daarbij koestert de stad een geschiedenis van meer dan 450 jaar. Het is een bedrijvige metropool met kleurrijke marktpleinen, openluchtconcerten, musea en sportevenementen en ligt bovendien nog eens aan zee. De Finse westkust, grosso modo tussen Pori in het zuiden en Oulo in het noorden, strekt zich uit langs de Botnische golf. De oude stad Rauma is op de wereld erfgoedlijst geplaatst van de UNESCO. Achter de brede stranden liggen pittoreske plaatsjes als Uusikaupunki, Kaskinen, Vaasa, Pietersaari, Kokkola, Raahe en het al genoemde Oulo. De weg die langs deze stadjes voert leidt alternatief naar Lapland of de Noordkaap waar een geheel andere sfeer je te wachten staat.

Aan een rondreis door Finland mag absoluut een bezoek an het merengebied niet ontbreken. Vergelijk het met het Engelse Lake District maar dan exponentieel groter. Het bevindt zich aan de oostkant van het land ongeveer van Midden Finland tot aan de grens met Rusland. De rust en reinheid van water, land en lucht zijn de uitnodigende factoren van dit geweldige natuurgebied. En juist die genoemde factoren garanderen een ongekende uitgebreidheid van flora en fauna, precies wat de natuurliefhebber zoekt. Een glinsterend labyrint van meren, rivieren en eilanden vol van fladderende en broedende vogels in honderden soorten, afgewisseld door bossen en heuvels met klein wild, reeën, vossen, marters bevers en civetkatten. Lapland in het hoge koude noorden, is een heel ander verhaal. Een wild en licht golvend landschap met machtige sneeuwvlakten in de winter, die wildstromende rivieren in de lente voeden. Het is een droom in de schemer- en nachtvrije zomers en de kleurrijke herfst, maar ook in de wel schemerige winter als het magische poollicht de contouren van het leven aanraakt. Inari heeft een museum waar de cultuur van de Lappen wordt uiteengezet.

Offerte rondreis Finland? Klik hier