Rondreis China

Rondreis China

Van opkomende economie in de jaren negentig van de vorige eeuw, heeft China zich inmiddels opgewerkt tot één der belangrijkste wereldeconomiën. Met een bevolking van drie miljard zielen zal de groei voorlopig niet tot stilstand komen en steeds meer westerse bedrijven volgen hun concurrenten die zich daar eerder vestigden of daar wegens de lage lonen hun productietak onderbrachten. Van de bevolking leeft 84% in volkscommunes op het platte land.

Meer informatie over China

Vervolg van boven. Zo’n volkscommune bestaat gemiddeld uit 20.000 mensen en is onderverdeeld in productiebrigades. De laatste bestaan uit 20 tot 50 gezinnen, die een collectief vormen en samen een stuk land bezitten. De opbrengst daarvan wordt verdeeld, ieder krijgt wat, maar wie het hardst werkt krijgt het meest. Veel gelegenheid tot zelfontplooiing is er niet in China. Op een rondreis door het land is dit voor de toerist lang niet altijd zichtbaar. De overheid schermt de werkelijke gang van zaken nauwgezet af voor buitenstaanders hetgeen ook geldt voor hun strafrechtsysteem onder het adagium: ‘bemoei je met je eigen Chinezen’.

Advertenties van onze partners

De Chinese beschaving is ontstaan langs de middenloop van de grote rivieren de Huang He en de Jangtsekiang. Van daaruit werd de Noordchinese Laagvlakte in cultuur gebracht en langzaam verschoof het zwaartepunt van de economie naar de delta van de Jangtsekiang en het zuiden In het moderne China van na Mao Zedong ( 1893-1976 ) zijn de accenten verlegd van productiestaat en strikte gehoorzaamheid naar onderwijsstaat en beperkt eigen initiatief. Het land heeft inmiddels een keur aan universiteiten met gedegen opleidingen die vaak worden vervolmaakt aan westerse studie-instituten. De Grote Sprong Voorwaarts heeft de ogen en daarmee de grenzen geopend. Het land is zo groot dat het grenst aan 17! andere landen.

Bezienswaardigheden rondreis China

China is een van de grootste landen ter wereld, met een geschiedenis zo lang als de Chinese Muur. Een bezoek aan dit monument, dat terecht op de Werelderfgoed lijst is opgenomen, is een rondreis op zich Ook wel bekend onder de aanduiding Grote Muur, strekt deze verdedigingslinie zich uit over een lengte van 6400 km van Shanhaiguan bij Bo Hai ( 300 km oostelijk van Peking ) tot Lop Nur in het zuidoostelijke deel van de autonome regio Sinkiang. Sinds mei 2007 zijn cartografen een meerjaren onderzoek begonnen, dat de juiste lengte en de precieze loop van het bouwwerk in kaart moet brengen. De officiële en meest gesproken taal van China is het Mandarijn, naast het Kantonees rond Hongkong en het Shanghainees in en om de stad aan de Oost Chinese Zee. Gelukkig spreken steeds meer opgeleide Chinezen inmiddels Engels dus een rondreis door China hoeft zich niet in stilte af te spelen. In de hoofdstad Peking zijn de sporttempels van de laatste Olympische Spelen momenteel hotspots nummer één. De Ondergrondse Stad is een prachtig staaltje van Maoïstischs paranoia, een tunnel- en kamerstelsel dat is aangelegd in de jaren zestig uit angst voor een Sovjetaanval.

Aan cultuurgoed is in Peking zoveel dat men zich beter ter plaatse op de hoogte stelt. Ga in elk geval uit eten in een land dat zonder twijfel een keuken heeft waar de meeste en meest uiteenlopende smaken worden geproduceerd. Met een beetje geluk vind je in een restaurant er een Elzasser Gewurztraminer bij. God in Frankrijk gaat niet meer op! Als je China per auto gaat doen, huur dan niet het Chinese automobielproduct dat bij de introductie in Europa als ‘Peking Eend’ niet door de veiligheidskeuringen is gekomen. Je sprong voorwaarts is van korte duur. Bezoek vooral de oude steden Lijiang en Pin Yao, bergresidentie en tempel van Chengde, tempel van Confucius en het huis van de familie Kong in Qufu, de keizerlijke paleizen van de Ming- en Qingdynastiën in Beijing en Shenyang, het nationaal park Lushan, de vindplaats van de Pekingmens in Zhoukoudian, de Jiuzhaigou-vallei, het historisch museum van Macao, Yin Xu, de reservaten van de reuzenpanda in Sichuan en het Zuid-Chinese Karstlandschap.

Offerte rondreis China? Klik hier