Rondreis Alaska

Rondreis Alaska

Het is ongeveer 25.000 jaar geleden dat helemaal in het noorden van Alaska bij de Bering Straat, een volksverhuizing begon vanaf het Aziatische continent die zou leiden tot de vestiging van Indianen over het gehele Noord-Amerikaanse en deels over het Zuid Amerikaanse continent. Lang heeft men gedacht dat de Indianen van Mongoolse afkomst waren maar dat is door etnologen verworpen. Het waren primitieve Aziatische stammen die op drift raakten en hoe het hen vergaan is in de voorbije eeuwen is een bekend verhaal. Lees onderaan verder!

Advertenties van onze partners

Geschiedenis van Alaska

Vervolg van boven. De tweede stroom migranten kwam uit Europa op de vlucht voor armoede en onderdrukking in het thuisland. Deze kolonisten waren beter opgeleid dan de Indianen, vooral technisch, en hebben met grove middelen en discriminatoire wetgeving de Indianen land en rechten ontnomen. Met hun paarden, speren en pijl en boog maakten de Indianen geen schijn van kans tegen de toen al met geweren en kanonnen uitgeruste blanke bezetter. Ze wonen nu nog in reservaten en leven van hun folklore voorstellingen voor de toeristen. Voor de meeste Indianenstammen is het cijfer 4 een heilig getal : 4 windstreken, 4 jaargetijden, verdeling in 4 van alles dat uit de grond komt, de wortel, de stengel, het blad, de vrucht, 4 wezens die ademen, zij die vliegen, die kruipen, de twee- en de viervoeters. In Alaska is het bergachtig, vlak en koud ondanks de aanwezigheid van vele warmwaterbronnen.

Anchorache - rondreis Alaska

Anchorache is met ruim 260.000 inwoners de grootste stad van de grootste staat van Amerika. Het huisvest o.a. het Alaska Experience Theater waar een indrukwekkende film over de wording van de staat wordt vertoond en de Alaska Earthquake Exhibit dat een klein museum is met informatie over de aardbeving van 1964 waarbij de bioscoopstoelen gaan trillen. Bij helder weer kun je vanaf Earthquake Park de Mount McKinley zien die hemelsbreed 210 km noordelijker ligt en maar liefst 7000 meter hoog. Hij ligt in Denali National Park. Samen met haar voorsteden Chugiak, Eklutna, Girdwood en Eagle River biedt Anchorage huisvesting aan 42% van de bevolking. Voor het overige deel bestaat Alaska uit natuurparken, zo weids, dat je per park bijna een rondreis nodig hebt.

Katmai National Park

Het meest bekend om zijn Valley of Ten Thousend Smokes een vulkanisch gevormd maanlandschap geschapen door een van de krachtigste vulkaanuitbarstingen in de moderne tijd. Het park is 17.396 km2! groot en heeft naast toendra’s met schitterende flora, ook wouden, moerassen , turbulente rivieren en watervallen en een kolossaal merengebied rond Lake Naknek met een keur aan wilde dieren zoals de Amerikaanse eland, de bever,de stern,de lynx, de Alaska beer, de vos, de wolf en de Amerikaanse adelaar.

Glacier Bay National Park

Glacier Bay National Park in het zuid-oosten heeft 16 actieve getijdengletsjers, met ijsformaties gevulde baaien, omvangrijke bossen en wouden met veel verschillend wild. Er zijn robben, beren, berggeiten en meer dan 150 verschillende vogelsoorten Het planktonrijke merengebied in dit park trekt de bultwalvis aan om te foerageren. Die meet zo’n 15 meter en weegt 45 ton. Het ijs van de gletsjer is op plaatsen nog 1200 meter dik. Wrangell Saint Elias National Park met een oppervlakte van 32.984 km2, grenst aan het Canadese Yukon Territory met als belangrijkste landschappen, bergen, gletsjers en ijsvelden. Je vindt hier de hoogste bergen van Noord Amerika. Het park loopt door tot aan de stranden aan de Golf van Alaska.

Meer bezienswaardigheden voor een rondreis door Alaska

Verder zijn er nog Lake Clark National Park met twee rokende vulkanen, ruige bergen, valleien, grillige kusten, gletsjers, rivieren en ijsmeren en Kobuk National Park, een breed dal tussen het noordelijk gelegen Baird Mountains en het zuidelijke Warings Mountains Rif.

Offerte rondreis Alaska? Klik hier